Vieraskynä: Jenni Kiviniemi

Kuuntele kehoasi

15.4.2024

 ”Elämän suurimmat tunnekokemukset tapahtuvat kehon tasolla”.   

Svennevig. Kehon mieli. 2005

Kuva: Pixabay

Narsistisissa suhteissa tapahtuva kaltoinkohtelu koettelee henkistä jaksamista yleensä sitä enemmän mitä vahvemmin narsismi suhteessa ilmenee ja mitä kauemmin suhde on kestänyt. Henkiset paineet ilmentyvät muun muassa pitkittyneensä stressinä, ahdistuksena, mielialan laskuna, toivottomuutena, masennukseen taipuvana olotilana, erilaisina jaksamisen ongelmina, uniongelmina yms. Seuraukset voivat olla hyvin vakavia ja on suositeltavaa puhua kokemuksistaan matalalla kynnyksellä luotetuille ystäville ja/tai ammattilaisille jotta vaikeudet eivät hukuttaisi hiljaa alleen.

Mutta entäs meidän keho? Meidän oma rakas keho, joka ei millään tapaa ole tämän kaiken haastavan kokemuksen ulkopuolella vaan ehkä päinvastoin.

Oletko muistanut kuunnella myös kehosi pienimpiäkin kuiskauksia ja pyyntöjä, joita se sinulle esittää?

Kehomme kantaa meidät läpi pimeimpienkin aikojen ja on jatkuvassa yhteydessä mieleen. Keho kuulee ja jakaa tuskalliset ajatukset ja tunteet sekä on mukana myös kaikissa nautinnon kepeissä hetkissä. Keho tuntee itkun ja raastavan tuskan ja elää jokaisella solullaan mukana ilossa ja riemussa.

Keho on siis mukana vaikeiden kokemusten tuntemisessa, muistamisessa, sekä traumaoireilussa yhtä lailla kuin mielikin ja niin kuin filosofian tohtori ja traumahoidon ekspertti Peter Levine mainitsee kirjassaan Kun tiikeri herää: ”Jos emme ymmärrä trauman oireiden olevan luonteeltaan yhtä lailla fysiologisia kuin psykologisiakin on lopputulemana surullinen epäonnistuminen yrityksenä hoitaa niitä.”

Kehon viestintä on uskomattoman monipuolista ja tuota viestitulvaa meidän olisi hyvä opetella kuulostelemaan herkemmin, tarkemmin ja erityisesti mahdollisimman ajoissa.

Kuva: Geralt / Pixabay

Vakauta kehoasi näillä kolmella helpolla keinolla

Narsistisesta kaltoinkohtelusta toipuessa on siis hyvin oleellista muistaa huomioida myös kehon kärsimys, oireet, toiveet ja tarpeet. Näin pystyt palauttamaan kokonaisvaltaisesti kokemusta turvallisuudesta, rauhasta ja levollisuudesta.

1.      Perusturvan palauttaminen

Pohdi minkälainen tekeminen on sinulle juuri nyt ja juuri tässä vaiheessa sopivaa.

Minkälaiset asiat tuovat sinulle nyt tunnetta siitä, että olet turvassa ja miten tunnet tuon turvan kehossasi?

Onko se ehkä rauhallinen ja levollinen olo kehossa, lupa olla väsynyt ja levätä ilman ulkopuolista painetta?

Tuoko jokin tietty paikka ja tietyt ihmiset sinulle tuon turvallisen ja levollisen olon?

Hakeudu nyt niiden ihmisten pariin tai vaihtoehtoisesti ota aikaa omalle itsellesi paikassa, jossa huomaat kehon kireyksien ja kipujen hellittävän ja pehmentyvän ja jossa huomaat yksinkertaisesti tulevan sellaisen olon, että on helpompi hengittää.

Keho voi rentoutua yleensä vain silloin, kun tunnemme olevamme turvassa. Ja kun keho rentoutuu, voi mielikin rentoutua ja myös päinvastoin.

2.      Suunnittele lempeä vuorokausirytmi

Jotta hermosto ymmärtää, että olet turvassa ja vaara on ohi, suunnittele itselle lempeä vuorokausirytmi. Pidä huolta rutiineista, unesta, terveellisestä ja säännöllisestä ruokailusta, lempeästä liikunnasta ja voimaa tuovista kohtaamisista hyvien ihmisten kanssa.

Tätä suositteli psykoterapeutti ja traumaterapeutti Hanna Markuksela haastatellessani häntä uutuuskirjaani Toivu satuttavasta suhteesta (2024).

Kun tietyt samat asiat toistuvat päivästä toiseen ne vievät hermostolle, keholle, sekä mielelle viestiä siitä, että kaikki on hyvin ja välität kehostasi.

3.      Tee hengitysharjoituksia

Kaikista nopein keino rauhoittaa ja vakauttaa kehoa, sekä palauttaa kehoon turvallisuuden tunnetta on hengitysharjoitukset.

Hengitysharjoitukset ovat kuin ensiapua keholle, joka on joutunut ehkä pitkäänkin olemaan selviytymistilassa, joka taas ylivirittää ja kuormittaa hermostoa.

Hengitysharjoituksia voi tehdä missä ja milloin vaan ja ne on hyvä ottaa päivittäiseen ohjelmaan silloinkin, kun ei olisi mitään hätää. Näin aivot oppivat paremmin rauhoittumaan vaikeinakin hetkinä.

Lyhyt ja helppo hengitysharjoitus:

·        Asetu istumaan paikallesi ja sulje silmäsi tai siirrä katse kohti lattiapintaa.

·        Aseta kädet syliisi ja tunne käsien lämpö.

·        Hengitä nenän kautta syvään vatsaan asti ilmaa niin että vatsa pullistuu ulos ja laske kahteen tai kolmeen.

·        Puhalla suun kautta ilmaa ulos hitaasti laskien samalla viiteen tai kuuteen.

·        Toista kymmenen kertaa.

Pitkä uloshengitys on tämän jutun ydin, se vie viestiä koko keho-mieli systeemillesi, ettei ole mitään hätää, olemme turvassa.

Lisää kehon reagoinnista kriisien ja traumojen jälkeen, rauhoittamisesta ja vakauttamisesta seuraavassa yhdistyksen jäsenlehdessä, jossa haastattelen psykofyysinen fysioterapeutti ja kirjailija Karita Palomäkeä.


Kirjoittaja Jenni Kiviniemi on psykiatrinen sairaanhoitaja ja kirjailija, jolta ilmestyi maaliskuussa 2024 uutuuskirja Toivu satuttavasta suhteesta (Bazar/Hidasta elämää).

Kirjaa voi tilata osoitteesta:

https://hidastaelamaa.fi/puoti/toivu-satuttavasta-suhteesta/?gad_source=1 

Jennin Instagram tilillä tukea narsistista kaltoinkohtelua ja lähisuhdeväkivaltaa kokeneille: @jenni_kiviniemi

Terapiapalvelut: https://jennikiviniemi.fi/